Interviste me Fanfara Tiranen dhe Hysni Zelen pas koncertit te tyre ne Londer

Me siguri keni degjuar te flitet per Fanfara Tiranen. Si? Jo? Zgjohuni menjehere, keni humbur nje nga spektaklet me te bukur te muzikes shqiptare me miksim tingujsh tradicionale e moderne. Fanfara Tirana luan bashke me Transglobal Underground dhe pjese e grupit eshte edhe mjeshtri i muzikes popullore shqiptare Hysni Zela. 

Nese kerkoni ne Google emrin e tyre, do t’ju dale faqja Facebook a grupit me datat e koncerteve. Ata jane vazhdimisht ne turne  dhe se fundmi ishin ne Kine, ne veri te Anglise dhe me pas ne Londer. Shikoni daten me te afert dhe sigurohuni te zini vend per koncertin e ardhshem. Kercimi, vallja dhe hareja jane efektet kryesore që ju shkakton ky bashkepunim unikal. Ose blini albumin Kabatronics dhe shikoni videot ne YouTube.

Po cfare muzike luan Fanfara Tirana dhe Transglobal Underground?

Me nje pershkrim te shkurter, eshte muzike tradicionale e jugut te Shqiperise e miksuar me tinguj moderne. Disa kenge jane “Shege e kuqe”, “Xhixhile” te përziera me ritme elektronike, reggae dhe dub. Por ka dhe polifoni dhe hare dasmash.

Si dy zerat kryesore te grupit, Londinezi Tuup dhe mjeshtri i madh i këngës popullore Hysni Zela, mund të duken sikur nuk kanë asgjë të përbashkët por në skenë prodhojnë një harmoni perfekte, në sfondin e tingujve që vijnë nga anë të ndryshme të botës.

Pyetjes se si funksionon bashkimi midis dy rrymave muzikore kaq te ndryshme, Hysniu i pergjigjet:

“Me thoni ju se si ju duket bashkimi?” Fantastik eshte pergjigja e publikut.

Fuzioni midis tingujve të kabasë së Shqipërisë së jugut, klarinetës, perkusioneve dhe kitarës tradicionale indiane, tingëllon si një fuzion organik, ku të gjithë anëtarët e grupit luajnë në simbiozë. 

Por si u krijua bashkëpunimi unikal midis dy grupeve? 

Idenë e vuri në jetë Olsi Sulejmani, themelues i agjensisë World Music Management bazuar në Itali, i cili duke njohur muzikën e të dyja palëve, e drejtoi grupin londinez drejt grupit shqiptar. 

Prania e Hysni Zelës veshur me fustanelle te bardhe, qeleshe e papuce, i fton njerezit per fotografi si dhe pyetje e kureshtje pafund.

“Veshjet tradicionale janë pjesë e mrekullive tona”, thotë Hysniu. “Por mrekullia me e madhe  është polifonia”. 

Edhe pse në pension, Hysniu bashkepunon me Fanfaren. Pjese e procesit krijues per te eshte mbledhja e tingujve dhe e muzikes nëpër fshatra, pasi “kënga është në popull”, thotë ai.

Një anëtar tjeter i grupit Xhemal Murraj na tregon për pritjen e publikut anglez që ka qenë shumë e ngrohtë.

“Bashkëpunimi me një kulturë tjetër dhe një stil muzikor shumë të ndryshëm, ka qenë pa vështirësi”, thotë ai, gjë të cilën publiku e ndjen.

Ndërkohë muzikanti i Transglobal Underground, Tuup, e shijon bashkëpunimin me muzikantët shqiptarë. Në skenë ai kërcen duke ‘lëvizur lehtë shpatullat’, një mënyrë kërcimi karakteristike shqiptare dhe tregon se këtë  ‘e ka mesuar nga anëtarët e grupit’. 

Ai thotë, “3 cilësi i pëlqejnë më shumë te shqiptarët, respekti, ngrohtësia dhe vlerësimi i gjërave të mira ne jetë, ushqimi, pijet dhe prezenca femërore”.

Përballë një përzierje sa të çuditshme po dhe aq tërheqëse, publiku ndjehet i “çarmatosur” dhe nuk mund t’i rezistojë tingujve “ngjitës” që të bëjnë të hidhesh e të kërcesh. 

Kjo muzikë është një nga ambasadorët më të mirë të Shqipërisë jashtë vendit dhe si e tille meriton te gjithe mbeshtetjen dhe pelqimin tone.

Family day at the Battersea Arts Centre – great way to discover the centre with your children, enjoy live music and free lunch (for kids)

My two boys and me went on a rather special outing on Saturday morning (27th September), at the Battersea Arts Centre. The centre holds a Family Day, on the last Saturday of every month (next ones will be on 25th October, 29th November and 27th December 2014).

The toddler was very excited as I had explained that we are going to:

“a new place where there will be toys and a play area for you to play in, live music (with real instruments and real musicians, something amazing for him!), a workshop where we will be making things (less amazing, he’s not very good at sitting still and making things…) and we can also have lunch there (“and get an orange juice or an ice-cream” ?, he didn’t wait for too long to ask).

When we got there we went straight to the Bee’s Knees, an indoor playing area that looks a bit like the Teletubies garden. My son loved the setting, the toys and the bridge, as well as playing with other children. A place to go back to again, I thought, observing him play, as I was rocking the younger baby in the sling.

As part of the workshop we also went to the Grand hall, to see the spectacular glass window, up in the ceiling in the shape of a dome. My son was rather impatient to return to the main hall, where he noticed the musicians were setting up and the instruments (a cello and 2 guitars) were out.

More activities were available to children to play with in the main hall, next to the staircase.

Then began the music, a kind of gypsy mixed tunes, which reminded me of the music of the Orpheus production we had seen last year in the same place, a beautiful cabaret style performance.

In the meantime my son was getting hungry, tired and thirsty and it was time for some food. We ordered at the bar, ‘beans on toast’ for him and ‘mushrooms on toast’ for me and with our drinks in our hands we were listening to the music in the main hall, dancing and waiting for our lunch.

His lunch was free, a nice little gesture by the centre. The only thing was that it was rather a long wait (the only criticism). My son finished his beans in no time and I took a big longer to eat my mushrooms, dropping some on the baby’s head…

We left at about 2pm, having arrived at 11am after a busy morning with music and some dancing, lunch and even a pair of cute baby slippers I bought for £1 from the clothes swap, at the centre.

All in all, a wonderful busy morning, in a lovely arts centre.

Here is my son enjoying his drink and listening to the live band performing.

20141002-145746.jpg

The power of music – how ‘Bright Eyes’ (the band) music brightens my mornings (and photos as usual)

Some mornings I feel more stressed than others especially when I’m running late, and think about the list of things waiting to be done over the course of the day. The day is just starting and I haven’t woken up properly, nor have I had some proper rest for the past errr two (months) weeks but hey, here it goes again for another day.

As I drop my son at the childminder and start walking down to Brixton tube I feel down. Not even the sunshine will lift me up. What I feel is tiredness, lack of energy and motivation. I’m not ready to face the day.

But then I have this brilliant idea ‘what about listening to some music’? I have done it before and it seems to work, it lifts me up. Even for that that I feel too lazy but I force myself as I know it’ll be good. So I look at the list of songs and think what should I listen to? Hmmm Bright Eyes, I really like them and listening to their music always brings back memories. And it often inspires me about writing ideas.

So I choose their ‘I’m wide awake, it’s morning’ album as it fully resonates (not) with how I’m feeling (for me it should ‘I’m wide asleep, can you come back later?’) and start listening.

The first song ‘At the bottom of everything’ is a great song, although a little unusual as it talks about a plane crashing over the biggest ocean on planet earth and a girl asking a man sitting next to her ‘where are we going’ to which he responds ‘we’re going to a birthday party, darling, it’s your birthday party!’. This exchange only is enough to grab my attention (for the hundredth time) and make me realise how lucky I am that I am not falling over an ocean from a crashing plane (or some similar disasters).

A beautiful melody bursts out after that initial monologue that fills me up with notes and rhythm, all over my body. And it gives the falling plane in my imagination enough power to reverse the fall and start flying up again to a beautiful destination where all passengers meet their loved ones and are happy again.

After that first song I start enjoying my walk despite the tiredness, feel positive about my condition despite the lack of motivation and realise (for the hundredth time) how lucky I am. And as the music plays in my ears I start having (for the hundredth time too) that feeling of compassion and love towards other people that have their own lives and inner worlds just like me.

IMG_5241

Feeling low and gloomy. Field of grass in Norfolk.

IMG_5238

Feeling ‘brighter’. Rape seed field in Norfolk.

So in a matter of half an hour and thanks to Bright Eyes’ beautifully crafted music and lyrics that have a pacifying and energizing effect on me, the world has become a better place. Now I am wide awake and it’s morning!

Related articles